Energiatehokas katto – Kannattaako remontti vai huolto?

Ekologisuuden ja energiatehokkuuden huomioiminen on nykypäivinä tärkeää. Vanhan katon huoltaminen purkamisen ja uudelleenrakentamisen sijaan tuo säästöä kukkarolle ja ympäristölle, sekä pidentää katon elinikää.

Jos haluat energiatehokkaan katon, kannattaako se remontoida kokonaan vai ainoastaan huoltaa kuntoon? Lue lisää aiheesta!

Tässä artikkelissa käsitellään seuraavia aiheita:

energiatehokas katto

Kattoremontti vai katon huolto – kumpi valita?

Kattoremontti on merkittävä investointi, ja se voi olla joskus välttämätön, jos katto on erittäin huonossa kunnossa tai jos rakennuksen rakenteelliset seikat sitä vaativat.

Kuitenkin useissa tapauksissa katon huolto, kuten pesu ja uusi pinnoitus, ovat jo riittävä toimenpide pidentämään kattosi elinikää, sekä parantamaan ulkonäköä. Lisäksi katon huoltaminen on luonnollisesti ympäristöystävällisempi vaihtoehto, sillä se vähentää uusien materiaalien tarvetta ja jätteen määrää. Suosittelemmekin aina huoltamaan vanhan katon purkamisen ja uudelleenrakentamisen sijaan, mikäli se vain on mahdollista. Näin säästät rahaa, sekä luontoa.

Katon huolto ei missään nimessä ole vain lyhyen aikavälin ratkaisu. Huolellisesti ja säännöllisesti huollettu katto ei ainoastaan näytä hyvältä, vaan se suojaa rakennusta sääolosuhteiden aiheuttamilta vaurioilta. Hyväkuntoinen katto parantaa rakennuksesi energiatehokkuutta, mikä näkyy suoraan lämmityskustannusten alenemisena.

Katon pesu, pinnoitus ja mahdolliset korjaukset maksavat noin 25–30 % kattoremontin hinnasta. Uudella laadukkaalla pinnoitteella katon käyttöikä pitenee kertaheitolla jopa 20 vuotta. 

Me Pintamestareilla teemme ainoastaan kattojen huoltoja, eli kunnostamme vanhaa, jo olemassaolevaa kattoa mahdollisuuksien mukaan. Lähestymme jokaista projektia yksilöllisesti. Kun saavumme arvioimaan katon kuntoa, tarkastelemme monia tekijöitä, kuten katon ikää, vaurioiden laajuutta ja rakennuksen erityispiirteitä. Tämän perusteella teemme suosituksen ja arvion siitä, mitkä toimenpiteet pidentävät kattosi elinikää parhaalla mahdollisella tavalla. Tavoitteenamme on aina tarjota asiakkaalle paras mahdollinen ratkaisu sekä katon kunnon että taloudellisten ja ympäristöllisten näkökulmien suhteen.

Lue, miksi kattohuolto kannattaa >>

Energiatehokas katto – Pinnoite ja yläpohjan eristys avainasemassa

Katon pinnoitus ja yläpohjan eristys liittyvät vahvasti toisiinsa, ja niiden kautta katosta saadaan helposti energiatehokkaampi.

Katon pinnoitus suojaa rakennusta ulkoisilta sääolosuhteilta, kuten sateelta, lumelta ja auringon UV-säteilyltä. Yläpohjan eristys puolestaan estää lämmön karkaamisen rakennuksesta ja pitää sisätilat lämpiminä. Jos katto vuotaa tai on huonokuntoinen, se voi vaikuttaa yläpohjan eristyksen tehokkuuteen, sillä kosteus ja ulkoilman lämpötilan vaihtelut voivat heikentää eristeen suorituskykyä.

Katon kunto on ratkaisevaa kosteuden hallinnassa. Jos katto vuotaa, kosteus pääsee rakennuksen sisälle ja voi vahingoittaa yläpohjan eristystä. Kostea eriste menettää osan eristyskyvystään ja voi johtaa homeen ja muiden kosteusvaurioiden muodostumiseen. Toisaalta, jos yläpohjan eristys on puutteellinen, se voi aiheuttaa kondensaation katon alapuolella, mikä voi vahingoittaa katon rakenteita.

Katon ja yläpohjan kunto vaikuttavat toisiinsa myös rakenteellisesti. Esimerkiksi, jos katon rakenteissa on ongelmia, se voi vaikuttaa yläpohjan rakenteisiin ja päinvastoin. Kunnollinen eristys voi auttaa suojaamaan katon rakenteita kosteudelta ja lämpötilan vaihteluilta.

Katon viileänä pysyminen tuo säästöjä – Energiatehokas katto on myös kustannustehokas

Jos katto on huonokuntoinen, se voi päästää kylmää ilmaa sisään talvella ja vastaavasti kuumaa ilmaa kesällä, mikä lisää lämmityksen ja jäähdytyksen tarvetta.

Kun aurinko lämmittää kesällä katon kuumaksi, ilmastointilaitteet joutuvat käymään täysillä. Tämä luonnollisesti nostaa kustannuksia. Laadukas yläpohjan eriste pitää katon viileänä jopa kesähelteellä. Lisäksi katoissa käytettävät pinnoitteet kehittyvät koko ajan, ja markkinoilla onkin jo auringonsäteilyä heijastavia pinnoitteita, jotka pitävät katon viileänä helteestä huolimatta. Tulevaisuudessa voimme siis todennäköisesti odottaa kasvattavamme energiatehokkuutta myös vastaavien cooling paint-pinnoitteiden kautta.

Yläpohjan eristyksen ja katon pinnoitteen ollessa kunnossa, saadaan parhaimmillaan merkittäviäkin säästöjä aikaan – etenkin suurempien kiinteistöjen kohdalla. Jos omistamasi tai hallinnoimasi kiinteistön katon kunto ja kustannustehokkuus mietityttää, voit ottaa aina meihin yhteyttä. Me tarjoamme yritysasiakkaillemme kattavaa huoltosopimusta, johon kuuluu yleensä 1–2 käyntiä vuodessa, ja pitää sisällään katon yleiskunnon tarkastuksen, katon ja vesikourujen puhdistuksen irtoroskista sekä mahdolliset toimenpidesuositukset ja niiden suoritus.

Lue lisää täältä tai kysy meiltä lisätietoja!

katon pinnoitus

Pitkäikäinen katto ammattitaidolla ja ympäristöystävällisesti – Pohjolan Pintamestarit

Me Pintamestarit olemme toimineet kattojen parissa jo 20 vuoden ajan. Kattopinnoitukset ovat erikoisalaamme, joten tiedämme mitä teemme. Meillä on takanamme pitkästi toista miljoonaa maalattua neliömetriä ja tuhansia kohteita eri puolilta Suomea.

Meiltä asiakas saa aina laadukkaimman maalin/pinnoitteen, parhaan tekijän sekä monipuoliset lisäpalvelut kattopinnoituksiin liittyen. Teemme kaikki työmme takuutyönä, ja palvelumallimme ulottuu myös takuuajan yli. Meille on mynnetty ISO 9001 -laatusertifikaatti, ja asiakkaamme ovat valtavan tyytyväisiä tekemäämme työhön.

Koko paketti on hiottu vuosien aikana viimeisen päälle kuntoon. Kokemus, laatu ja tehokkuus näkyvät toiminnassamme. Kattosi kunto on meille henkilökohtainen asia.

On vastuullasi sitten kokonainen taloyhtiö, tai vain oman kotisi katto, säännöllinen huolto varmistaa katon kestävyyden ja turvallisuuden. Me huollamme, kunnostamme sekä pesemme ja maalaamme kattosi tehokkaasti, ammattitaidolla ja ilman yllättäviä lisäkuluja – laadukkaasti ja tyytyväisyydestäsi huolehtien.