Katon maalaus mielessä? Ota huomioon nämä seikat 

Kun suunnittelet kodin päivitystä ja haluat tehdä sen näyttävästi, katon maalaus on erinomainen vaihtoehto. Katon maalaus on kuitenkin iso projekti ja voi olla vaikeaa tietää, mistä lähteä liikkeelle. Miksi katto pitää maalata? Minkälaiset katot voi maalata? Ja tietenkin: paljonko se katon maalaus oikein maksaa? Tässä artikkelissa vastaamme kaikkiin näihin kysymyksiin! 

Miksi ja milloin katon maalaus on tarpeen?

Katon maalaus ei ole pelkästään esteettinen valinta vaan myös käytännöllinen päätös. Sääolosuhteet, kuten auringon UV-säteet, rankkasateet ja lumi, vaurioittavat kattoa ajan myötä. Maalaus toimii suojakilpenä, pidentäen katon käyttöikää ja ehkäisten vesivahingon riskiä.

Ulkonäkö on silti tärkeä tekijä. Raikkaasti maalattu katto muuttaa koko rakennuksen ilmettä, lisäten sen vetovoimaa ja nostaen kiinteistön arvoa. Tämä pätee niin yksityisiin omakotitaloihin, julkisiin rakennuksiin kuin taloyhtiöihinkin, joissa yhteiset tilat vaikuttavat suuresti asukkaiden kokemukseen.

Tässä muutamia merkkejä siitä, milloin katon maalausta kannattaa ajatella tosissaan:

Sammaleen tai jäkälän kasvu: Sammal ja jäkälä sitovat katolle kosteutta ja rapauttavat kattopintaa, mikä johtaa katon vaurioitumiseen ajan mittaan. Lisäksi ne peittävät katon väriä ja tekevät siitä laiminlyödyn näköisen.

Värin haalistuminen: Jos katon väri alkaa haalistua tai menettää kiiltoa, se on merkki siitä, että maalipinta on kulunut ja katto olisi hyvä maalata uudelleen.

Halkeilu ja kuoriutuminen: Jos havaitset halkeamia tai maalin kuoriutumista katon pinnalla, se on merkki siitä, että maali ei enää tarjoa riittävää suojaa sääolosuhteilta.

Kattoon ilmestyvät tahrat, ruoste ja ruostetäplät: Sää- ja ympäristöolosuhteet, kuten sateet, lumi ja rakennusta ympäröivä kasvillisuus, voivat aiheuttaa likaa ja tahroja katolle. Jos katto on vaikea puhdistaa tai tahroja esiintyy usein, se voi olla merkki maalauksen tarpeesta. Ruoste taas voi johtaa katon hankalampiin vaurioihin, minkä takia ruosteen esiintyessä katto vaatii ruostekohtien käsittelyn sekä uuden maalikerroksen.

Katon vauriot: Jos katto on vaurioitunut esimerkiksi repeämien, vuotojen tai ruosteiden vuoksi, tulee vaurioituneet kohdat tiivistää ja korjata huolellisesti. Katon maalaus auttaa suojaamaan kattoa lisävaurioilta ja pidentää katon käyttöikää.

Rutikuiva tai halkeileva maalipinta: Kun maalipinta alkaa tuntua kuivalta tai näyttää halkeilevalta, se on merkki siitä, että katto tarvitsee uuden maalikerroksen suojaamaan itseään kosteudelta, UV-säteiltä ja muilta rapauttavilta tekijöiltä.

Katto kannattaa tarkastaa säännöllisesti, jotta mahdollisiin merkkeihin kulumisesta tai vaurioista voi reagoida ajoissa. Näin voit varmistaa, että katto säilyy hyvässä kunnossa ja että sen suojaavat ominaisuudet pysyvät tehokkaina mahdollisimman pitkään.

Minkälaisia kattoja voi maalata?

Useimmat kattotyypit voidaan maalata, kunhan käytetään oikeita maaleja ja noudatetaan valmistajan suosituksia. Tässä muutamia yleisiä kattomateriaaleja, joita voidaan maalata:

Pelti- ja metallikatot: Peltikattojen ja muiden metallikattojen maalaus on yleinen käytäntö. Maali suojaa metallia korroosiolta ja antaa katon pinnalle uuden ilmeen. Alumiini- ja teräskatot ovat yleisiä esimerkkejä maalattavista metallikatoista.

Tiilikatot: Betoni- tai savitiilikatot voidaan maalata. Maali suojaa tiilikattoa ankariltakin sääolosuhteilta ja antaa mahdollisuuden vaihtaa katon väriä tai päivittää sen ulkonäköä.

Huopa- ja bitumikermikatot: Huopa- ja bitumikermikattoja voidaan myös maalata, toki useimmiten puhutaan pinnoittamisesta.  Näitä kattomateriaaleja käsitellään huopakatoille suunnitelluilla elastisilla ja kestävillä pinnoitteilla, joilla huovan tai bitumikermin suojausominaisuudet saadaan palautettua uuteen loistoon.

On tärkeää ottaa huomioon, että jokainen kattomateriaali vaatii erityyppistä maalia ja valmistelutyötä. Pohjolan Pintamestarit valitsevat parhaan mahdollisen maalityypin ja tarvittavat kokonaisvaltaiset toimenpiteet, jotta tulos on aina huippuluokkaa. 

Mikä vaikuttaa katon maalauksen hintaan?

Katon koko, kaltevuus ja materiaali: Suuremmat katot vaativat enemmän työaikaa ja materiaalimenekki on suurempi, mutta toisaalta neliömäärän noustessa yksikköhinta usein laskee. Lisäksi erilaiset kattomateriaalit, kuten tiili tai pelti, vaativat omanlaisiaan käsittelyjä ja maaleja.

Rakennuksen korkeus ja sijainti: Korkeamman rakennuksen katolle nouseminen vie enemmän aikaa ja katon maalaaminen vaatii usein nostinkalustoa. Sijainti taas voi vaikuttaa rakennuksen saavutettavuuteen tai vaatia erityisiä lupia tai lisätoimenpiteitä.

Valittu maali: Kattomaaleja on erilaisia, kuten 2-komponenttimaalit, paksukalvomaalit ja vesiohenteiset huoltomaalit. Laadukkaammat maalit ovat yleensä hieman kalliimpia, mutta ne tarjoavat paremman suojan ja kestävät pidempään. Oikean maalin valinta riippuu muun muassa ympäristötekijöistä, ilmastosta ja siitä kuinka pitkää ja minkälaista suojaa katolle haetaan maalauksen osalta kerrallaan.

Valmistelutyöt: Ennen maalausta on tärkeää varmistaa, että katto on kunnossa ja pohjatyöt on tehty huolellisesti. Mahdolliset korjaukset ja ylimääräiset puhdistus-, pohjustus- ja hiontatyöt sekä ruostekäsittelyt voivat lisätä kustannuksia, mutta ne ovat välttämättömiä maalin tarttuvuuden ja kestävyyden kannalta.

Ammattilaisen palkkaaminen: Vaikka tee-se-itse-maalaukseen voi ryhtyä, ammattilaisen käyttö säästää aikaa ja varmistaa huippulaatuisen lopputuloksen. Meillä Pohjolan Pintamestareilla on tarvittava taito ja välineistö, ja me huomaamme katon mahdolliset ongelmat ennen kuin ne pahenevat.

Katon maalauksen hinta-arvio

Katon maalauksen hinta vaihtelee suuresti yllä esitettyjen seikkojen mukaisesti. Isoissa kohteissa esimerkiksi tiilikaton maalaus liikkuu edullisimmillaan noin 11-12 €/m² luokassa, kun taas pienissä kohteissa esimerkiksi peltikaton neliöhinta voi olla 30-40 €/m2 tuntumassa. 

Hinnan ei kuitenkaan tulisi olla ainoa päätöksenteon kriteeri. Laatu on etusijalla, ja siksi on tärkeää selvittää, mitä tarjous kattaa. Sisältääkö se kaikki valmistelutyöt? Käytetäänkö laadukasta maalia? Miten kauan yritys on ollut alalla? Kuinka pitkä takuu työlle / materiaaleille annetaan? jne.

Pohjolan Pintamestareilla katon maalauksen hinta sisältää aina pesun, pohjatyöt, maalauksen ja materiaalit. Ota meihin rohkeasti yhteyttä, niin kerromme kaiken, mitä haluat tietää.

Kattojen laadukas maalaus Pohjolan Pintamestareilta

Katon maalaus voi aluksi tuntua pieneltä päätökseltä, mutta sen vaikutukset ovat suuret. Se tarjoaa taloyhtiöille, omakotitaloasujille ja muille kiinteistönomistajille mahdollisuuden parantaa rakennuksen ilmettä ja samalla suojata kattoa ja sitä kautta koko katon alla olevaa rakennusta säätilojen vaihtelun aiheuttamilta rasituksilta. Laadukas maalaus ei ole pelkästään investointi ulkonäköön, vaan myös koko kiinteistön arvoon ja riskien hallintaan. 

Me Pohjolan Pintamestarit haluamme tarjota niin kiinteistöjä omistaville ja hallinnoiville yrityksille, julkisille toimijoille, taloyhtiöille kuin yksityisille omakotitalojen omistajillekin parhaan mahdollisen palvelun katon maalauksessa. Ymmärrämme paikalliset olosuhteet ja tarjoamme räätälöityjä ratkaisuja. Tiimillämme on takana kokemusta jo 20 vuotta, jonka aikana karttunut ammattitaito takaa laadukkaan lopputuloksen, oli kyseessä sitten perinteinen omakotitalo tai moderni kerrostalo. Huolehdimme kaikista valmistelutöistä, valitsemme parhaiten sopivan maalin ja varmistamme, että projekti sujuu mutkattomasti. Pisteenä iin päälle takaamme asiakastyytyväisyyden, ja haluamme varmistaa, että kotisi tai kiinteistösi katto loistaa kauniina vielä vuosienkin päästä. Pohjolan Pintamestareilla pysyy maalipensseli kädessä ja maaliruisku laulaa iloisesti!