Pintamestarit huoltaa kattosi laadulla

Sammaleen poisto katolta pidentää katon ikää

Suosittelemme sammaleenestokäsittelyä katoille, joissa sammalta on selvästi näkyvissä, mutta katto on uusi tai vasta pinnoitettu. Sammaleen poisto katolta on oikea toimenpide kaikille alle 10 vuotta vanhoille tai vasta pinnoitetuille tiili- ja mineriittikatoille, sekä huopakatoille, joille sammalta on alkanut kertyä. Kun sammal ei ole vielä päässyt nakertamaan kattoa kauttaaltaan, riittää huolloksi usein painepesun sijaan mekaaninen puhdistus ja sammaleenestoaineen käyttö. Näin uuden pinnoituksen tarve siirtyy vuosilla eteenpäin.

Sammal haurastuttaa kattoa

Taloa ympäröivät puut varjostavat kattoa ja pudottavat sen pintaan lehtiä ja muuta eloperäistä materiaalia. Tämä luo katolle otollisen kasvualustan sammaleelle ja esimerkiksi jäkälälle ja levälle. Kun sammal pääsee iskemään kattoon, se alkaa nopeasti rapauttaa sen pintaa. Tämä johtuu pakkasrapautumisesta, joka syntyy, kun sammal syö esimeriksi tiilikatossa tiilen sisässä olevaa kalkkia, jolloin vesi pääsee tiilen sisään. Tiilen sisällä oleva vesi jäätyy pakkasella, jolloin se laajenee ja rapauttaa kiveä. Sama ilmiö tapahtuu myös muille kattotyypeille.

Rapautumisen seurauksena katon vuotoriski suurenee. Katon paino myös nousee kattopinnan rapautuessa, mikä altistaa sortumille. Luonnollisesti sammal ja muu kasvusto vaikuttavat myös katon ulkonäköön. Vihertävä katto on huolimattoman ja epäsiistin näköinen.

Puhdas katto suojaa koko taloa

Katto suojaa kaikkea sen alla olevaa, mutta sen kunnon merkitystä aliarvioidaan usein. Pienellä ylläpitokustannuksella voidaan kuitenkin paitsi hidastaa katon rapautumista ja pidentää sen huoltoväliä pintakäsittelyn osalta, suojata myös koko taloa. Sammaleen poisto katolta pitää katon hyväkuntoisena ja kestävänä.

Sammal poistetaan mekaanisesti sekä sammaleentorjunta-ainetta käyttäen niin, että sammal saadaan itiöstöineen tuhottua katolta. Sammaleen poisto on sitä helpompaa, mitä vähemmän sitä on ehtinyt katolle kertyä. Siksi katon säännöllinen puhdistaminen on katon kunnossa pysymisen kannalta äärimmäisen tärkeää.

Myös peltikatot kaipaavat kattohuoltoa, jossa peltikatto pestään ja pinnoitetaan tarpeen mukaan. Niidenkin pintaan tarttuu helposti epäpuhtauksia, jotka kuluttavat maalipintaa ja lyhentävät katon huoltomaalausväliä. Usein peltikattojen takuun voimassaolo vaatii vuosittaisen puhdistuksen. Vuosittaisella pesulla saadaan takuu pidettyä voimassa ja maalausväliä pidennettyä. Maalaus puolestaan siirtää kattoremontin tarvetta. Tutustu säännöllisiin kattohuoltosopimuksiimme!

Sammaleen poisto katolta pitää katon hyväkuntoisena ja kestävänä.

Sammalta katolla?

Autamme mielellämme

Tiesithän, että voit maksaa myös erissä. Meiltä saat jopa 6 kk korotonta ja kulutonta maksuaikaa.

Sammal syö tiilien sisässä olevaa kalkkia, mikä rapauttaa katon pintaa ja edesauttaa katon haurastumista.

Tilaa maksuton kuntotarkastus