Kattojen huollot – 5 syytä säännölliseen kattohuoltoon

Kattohuolto tuo katollesi paitsi lisää elinikää, myös kauniin ja siistityn ulkonäön, josta naapurisi voivat olla kateellisia. Säännöllisesti kattoa huoltamalla vältyt suuremmilta kattoremonteilta ja lisäkustannuksilta, sekä vaikutat positiivisesti myös kiinteistösi arvoon. 

Lue parhaat vinkit kattosi eliniän pidentämiseen ja varaa maksuton kartoituskäynti.

Tämä artikkeli käsittelee seuraavia aiheita:

 • Milloin katto tulee huoltaa?
 • Miksi katto tulee huoltaa? Katso 5 olennaista hyötyä
 • Kattohuolto hinta – Paljonko katon huolto maksaa?
 • Katon huolto itse
 • Katon pesu ja pinnoitus
 • Vältä kattoremontti – Huolla kattosi ajoissa
kattohuolto

Kattohuolto – Milloin katto tulee huoltaa?

Kattojen huolto on tärkeää turvallisuuden ja kestävyyden varmistamiseksi. Mistä sitten tiedät, että kattosi kaipaa huoltoa?

Huollon tarve riippuu usein katon iästä ja materiaalista. Yleisesti ottaen katon huolto olisi suositeltavaa tarkistaa kahdesti vuodessa: keväällä ja syksyllä. 

Keväällä katosta voi havaita mahdolliset talven ja lumen aiheuttamat vahingot, ja syksyisin taas on aika tarkistaa, että sadevesijärjestelmä toimii moitteettomasti ja katto on vapaa esteistä.

Laajempi huoltotoimenpide tulisi tehdä noin 5-10 vuoden välein katon materiaalista riippuen. Katto tulisi puhdistaa säännöllisesti sammaleesta, liasta, jäkälästä ja muista epäpuhtauksista, jotka voivat heikentää kattosi kuntoa. Katon pesun yhteydessä katon pinnalle levitetään vedeltä, liialta likaantumiselta ja kasvustojen kasvulta suojaava aine.

Katon pitkäikäisyyden kannalta suositellaan myös katon pinnoittamista noin 10 vuoden välein. 

Suositellut huoltovälit voivat vaihdella eri tekijöistä riippuen, sillä esimerkiksi talon sijainnilla, ympäristöllä, katon ilmansuunnalla ja kaltevuudella on vaikutusta katon kohtaamaan rasitukseen ja sääolosuhteisiin. 

Oikea-aikainen huolto voi estää pienten ongelmien muuttumisen suuriksi ja säästää sinulle huomattavasti rahaa pitkällä aikavälillä.

kattohuolto taloyhtiöt

Miksi katto tulee huoltaa? Katso 5 olennaista hyötyä 

Kiinteistösi katosta kannattaa huolehtia useastakin syystä. Kokosimme yhteen 5 merkittävään hyötyä, joita säännöllinen katon huolto kiinteistöllesi tuo: 

 1. Arvo: Kun kattosi on oikeaoppisesti huollettu ja näyttää kauniilta, se nostaa kiinteistösi arvoa.
 2. Energiatehokkuus: Säännöllinen kattohuolto voi parantaa kiinteistön energiatehokkuutta. Oikeaoppisesti huollettu ja hyvinvoiva katto toimii tehokkaammin eristeenä, mikä voi vähentää lämmitys- ja jäähdytyskustannuksia.
 3. Ennaltaehkäisy: Säännöllisesti kattosi huoltamalla pystyt ennaltaehkäisemään monenlaisia ongelmia, kuten kosteusvaurioita ja asuintilojen vaurioitumista.
 4. Turvallisuus: Putoilevat kattotiilet tai suuret lumikasat asukkaita vaanimassa ovat turvallisuusriski. Huolla ja kartoita kattosi tilanne ajoissa, jotta vältyt henkilö- tai kiinteistövahingoilta.
 5. Ulkonäkö: Kauniisti huollettu katto antaa kiinteistöllesi hoidetun ja siistin ulkonäön. Tämä voi tehdä kiinteistöstä houkuttelevamman ja lisätä sen vetovoimaa mahdollisille ostajille tai vuokralaisille.

Kattohuolto hinta – Paljonko katon huolto maksaa?

Katon huollon hinta vaihtelee riippuen katon koosta, materiaalista ja huoltotarpeesta. Keskimäärin yhden katon huolto maksaa noin 500–1 500 euroa. Summa on pieni hinta verrattuna siihen, mitä katon hoitamattomuudesta aiheutuva kattoremontti voi maksaa. Muista hyödyntää kattohuollosta saamasi kotitalousvähennys, joka laskee kustannuksia entisestään. 

Meiltä Pintamestareilta saat maksuttoman kuntokartoituksen, sekä ammattitaitoisen kattohuollon nopeasti ja edullisesti.

Lue kaikki kattohuolloistamme >>

Katon huolto itse

Kattoa voi huoltaa tarvittaessa ylläpitävästi myös itse, mutta ylläpitävät toimenpiteet eivät korvaa ammattilaisen suorittamaa huoltoa tai kuntokartoitusta. 

Jos haluat huoltaa kattosi itse, varmista, että sinulta löytyy riittävästi osaamista sekä käytössäsi on tarvittavat välineet. Katon huoltamiseen tulee perehtyä, eikä ilman turvavaljaita ole asiaa katolle – olipa se miten matala tahansa.

Jotta taloyhtiösi tai asuntosi katot pysyvät turvallisina, ja vältyt suuremmilta vahingoilta, kannattaa kattohuollossa luottaa ammattilaiseen. Meillä on käytössämme turvalliset ja laadukkaat työvälineet, sekä osaamista suorittaa huoltotoimenpiteet oikealla ja kestävällä tavalla. Ammattilainen osaa huollon yhteydessä kartoittaa kokonaisvaltaisesti katon kunnon, sekä suositella jatkotoimenpiteitä. 

Katon pesu ja pinnoitus

Jos katto on hyvässä kunnossa, useimmiten sen huoltoon riittää katon pesu tai huuhtelu, jonka jälkeen katolle kannattaa levittää suoja-aine, joka estää sekä homeen että sammaleen kasvamisen. Jos kattopesuun käytetään painepesuria, tulee paineen olla säädettynä matalaksi, jotta kattosi maalikerros ei kärsi.

Katon ollessa vaurioitunut, tai yli 10 vuotta vanha, huoltoon tarvitaan pesua enemmän. Katon pinnoitus on helppo ja edullinen tapa suojata kiinteistösi katto, ja pidentää samalla sen elinikää vuosikymmenillä.

Pinnoitustyö aloitetaan aina katon pesulla. Samalla vaihdetaan esimerkiksi rikkoutuneet kattotiilet ehjiin ja levitetään sammaleenestoaine, kuten pelkissä pesuissakin. Tämän jälkeen katolle levitetään ruiskulla uusi, hengittävä ja vedenkestävä pinnoite, joka tuo katolle kestävän suojan.

Vältä kattoremontti – huolla kattosi ajoissa

Katon huolto on välttämätöntä katon pitkäikäisyyden ja kodin turvallisuuden kannalta. Älä laiminlyö kattosi huoltoa, vaan sijoita siihen ajoissa, jotta vältyt suuremmilta korjauskustannuksilta. 

Haluatko varmistaa kattosi kunnon? Varaa nyt ilmainen kartoituskäynti ammattilaisiltamme ja varmista, että kattosi pysyy huippukunnossa vuosiksi eteenpäin. 

On vastuullasi sitten oman omakotitalosi katto, tai vaikka kokonaisen taloyhtiön turvallisuus, nyt on täydellinen aika huoltaa katot talvikuntoon.

Älä odota vahinkoja, vaan toimi nyt!