Pintamestarit somejakokuva

Peltikaton kunnostusvaihtoehdot

Lähestyvän pääsiäisen ja kattopinnoituskauden kunniaksi hieman asiaa peltikattojen kunnostamisesta:

Uudet tai uudehkot peltikatot eivät usein vaadi vielä isompaa pintakäsittelyä, mutta vuosittaista huoltoa ei silti tulisi unohtaa. Peltikaton pesu tulee suorittaa säännöllisesti, jotta peltipinta pysyy hyvässä kunnossa ja katon takuu voimassa. Pesu on oikea vaihtoehto, kun pinnoite on kauttaaltaan hyvin kiinni katossa ja katon pintaväri ei ole päässyt vielä haalistumaan.

Jos maali on alkanut irrota, ruostetta ilmaantua tai väri haalistua, niin tulee kysymykseen katon pintakäsittely. Peltikattopuolella vesiohenteisten peltikattomaalien laatu on parantunut viime aikoina ja niistä löytyy erittäin hyviä vaihtoehtoja katon maalaukseen. Vesiohenteiset maalit soveltuvat lähes kaikille pinnoille eivätkä kovin herkästi reagoi alla oleviin maalikerroksiin huoltomaalauksissa.

Kalvonpaksuutta saadaan tarvittaessa lisättyä ja huoltoväliä pidennettyä valitsemalla pinnoitteeksi paksukalvopinnoite.

Kaksikomponenttiset liuotinpohjaiset peltikattomaalit ovat tarttuvuudeltaan todella hyviä ja niillä on paikkansa ammattikäytössä peltikattojen maalauksissa. 2k-maalit soveltuvat parhaiten muovipinnoitettujen ja aiemmin liotinpohjaisella materiaalilla maalattujen kattojen huoltomaalauksiin sekä peltikattojen ensimaalauksiin.

Pesu- ja maalauskäsittelyyn sisältyy aina tarvittavat korjaustoimenpiteet. Vanhojen peltikattojen ongelmia ovat usein vuotavat saumaukset ja läpiviennit. Tällaiset paikat on tietysti tärkeä korjata ja tiivistää ennen pinnoitustöiden aloittamista. Nykyisin markkinoilta löytyy erittäin hyviä ja luotettavia tiivistysmenetelmiä, joilla katto saadaan vesitiiviiksi eikä koko kattoa tarvitse uusia.

Pinnoitustöissä tärkeintä on aina pohjatyö ja peltikatoilla tämä asia vielä korostuu entisestään. Huolellinen ruostekohtien käsittely sekä vanhan irtoavan maalin poisto esim. riittävän tehokkaalla korkeapainepesurilla ovat ehdottomia edellytyksiä työn onnistuneelle lopputulokselle.


Hyvää pääsiäistä kaikille ja pitäkää katoista huolta!