Pintamestarit somejakokuva

Tiilikattojen kunnostusmenetelmät 2023

Nyt kun kevät on jo pitkällä ja kattojen kunnostuskausi lähenee niin on hyvä kerrata tärkeimmät kunnostusvaihtoehdot eri kattotyypeille. Otetaan ensimmäisenä tarkastelun alle tiilikatot:

Pesu ja värillinen pinnoitus/maalaus on usein paras vaihtoehto hieman vanhemmille tiilikatoille (+10 vuotta). Katon pinta saadaan uudenveroiseksi tai jopa uutta paremmaksi sekä visuaalisesti että toiminnallisesti.

Pesu ja väritön suojakäsittely on hyvä vaihtoehto, jos tiili jää pesun jälkeen visuaalisesti riittävän hyvän näköiseksi ja tiilen pinta on vähintään kohtuullisessa kunnossa. Suoja-aine hylkii kosteutta ja likaa pitäen tiilen puhtaana ja kuivana. Kattotiilen huokoisuusaste saadaan korjattua ja pakkasrapautuma pysäytettyä.

Pelkkä pesu on hyvä vaihtoehto jos kattotiili ei ole vielä ehtinyt huokoistua mutta kattopintaan on jo tarttunut likaa ja sammalta.

Huoltokäynti riittää jos kattopinnassa on enimmäkseen vain irtolikaa. Samalla tulee puhdistettua vesikourutkin niihin kertyneestä roskasta.

Kaikkiin menetelmiin sisältyy aina katon kuntokartoitus ja suunnitelma mahdollisista korjaustoimenpiteistä. Tiilikatoilla näitä ovat usein esimerkiksi aluskatteen korjaus, läpivientien tiivistys, katolla olevien pelti- ja muoviosien käsittely sekä kattoturvatuotteiden päivittäminen.

Jos nämä kunnostusvaihtoehdot laiminlyö liian pitkään niin kattovuotojen ja erilaisten vesivahinkojen riskit kasvavat, jolloin ainoaksi vaihtoehdoksi saattaa jäädä mittava ja kallis kattoremontti. Kannattaa siis olla ajoissa liikkeellä niin katot pysyvät kunnossa vuodesta toiseen. Kevät on paras aika tarkistaa kattojen kunto.