Kuiva katto, turvallinen koti: miten välttää kattovuodot?

Katto on kodin ensisijainen suojamuuri, joka pitää meidät turvassa sateelta, lumelta ja tuulelta. Mutta vaikka katto onkin yksi kodin tärkeimmistä osista, se saattaa jäädä huomioimatta kunnes ongelmat jo alkavat. Yksinkertaisilla toimenpiteillä on suuri, kauaskantoinen vaikutus. Katon vuotoja voi ennaltaehkäistä säännöllisillä kattohuolloilla ja tarkastuksilla, jolloin vakavilta vaurioilta sekä kalliilta korjaustöiltä vältytään. Tästä artikkelista löydät parhaat vinkit katon vuotojen ehkäisyyn, jotta voit pitää kodin turvallisena ja kuivana vuodesta toiseen.

Ennakointi on laadukkaan katon a ja o

Katon kuntoon vaikuttavat monet tekijät, kuten ikä, sääolosuhteet ja käyttö. Siksi säännölliset tarkastukset ovat ensisijaisen tärkeitä. Tarkasta katto usein ja tarkista mahdolliset vauriot tai heikot kohdat, kuten kattoluukut, kattoluiskat ja saumat. Pienetkin ongelmat voivat johtaa suuriin vaurioihin, joten varhainen havaitseminen on avainasemassa ongelmien välttämisessä.

Roskat pois, ongelmat pois

Kattopinnoille kertyvät roskat, kuten lehdet ja oksat, voivat estää veden virtaamisen halutulla tavalla, mikä aiheuttaa vaurioita. Pidä siis katto puhtaana roskista poistamalla ne säännöllisesti. Tarkista myös vesikourut ja räystäät, jotka voivat tukkeutua ja aiheuttaa vesivahinkoja.

Kattovarusteiden huolto: pienet korjaukset, suuret vaikutukset

Kattoluukut, tuuletusaukot ja muut kattovarusteet voivat kulua ajan myötä, mikä johtaa vuotoihin. Varmista, että varusteet ovat kunnossa ja korjaa tai vaihda ne tarvittaessa. Usein tehtävällä pienillä huolloilla pääsee pitkälle, koska ne estävät suurempien vaurioiden syntymisen. Näin katon käyttöikä pitenee entisestään.

Tarkista talven jäljet kevään koittaessa

Talven aikana katot ovat kovalla rasituksella, joten kevään tehdessä tuloaan perusteellinen kattotarkastus on ratkaisevan tärkeää. Kattoa on tänä talvena koetellut kova pakkanen sekä suuret lumimäärät. Kaiken lisäksi lämpötila on käväissyt plussan puolella. Tällainen vaihtelu aiheuttaa stressiä katon rakenteille, joten katon tiivistys, pinnoitus ja pintakäsittely voi olla tarpeen.

Ja jos katon lumikuorma näyttää liian suurelta, on aika harkita lumenpudotusta, koska liiallinen lumikuorma voi aiheuttaa painetta katon rakenteille ja lisätä vuotoriskiä. 

Etsi katosta merkkejä mahdollisista vaurioista, kuten halkeamia, irronneita kattotiiliä tai vaurioituneita kattovarusteita. Ammattitaitoinen tarkastus on paras valinta, kun haluat olla täysin varma, että katto on kunnossa. Pohjolan Pintamestareiden ammattilaiset pystyvät havaitsemaan mahdollisia vaurioita ja heikkoja kohtia ennen kuin ne aiheuttavat suurempia ongelmia.

Pohjolan Pintamestarit kumppanina kattotöissä

Kattovuotojen välttäminen säännöllisellä huollolla on aina helpompaa kuin itse vuodon korjaaminen. Katon vuotojen ehkäisy vaatii jatkuvaa ylläpitoa ja huolenpitoa. Pidä siis katon kuntoa silmällä ja varaa huoltokäynnit ammattilaisen kanssa mielummin ennemmin kuin myöhemmin, jolloin pidennät katon käyttöikää ja säästyt suurilta korjauskustannuksilta.

Vaikka voit tehdä paljon itse katon ylläpidossa, joskus on parasta kääntyä ammattilaisten puoleen. Pohjolan Pintamestarit tarjoaa kokonaisvaltaisen kattohuoltopalvelun, joka pitää katon kunnossa ja turvallisena. 

Parhaan mahdollisen työjäljen meillä Pintamestareilla varmistaa ansaitsemamme ISO 9001 -sertifikaatti, joka on on maailman tunnetuin laadunhallinnan työkalu. ISO 9001 -sertifikaatti takaa muun muassa asiakastyytyväisyyden, työn tunnollisuuden ja jatkuvan parantamisen periaateen. 

Ammattilaisemme tarkastavat katon perusteellisesti ja suorittavat tarvittaessa huipputasoisen katon huollon, joka säästää sinulta aikaa ja rahaa ja varmistaa pitkäikäisen, turvallisen sekä kuivan katon. Ota meihin yhteyttä ja varmista, että kattosi on hyvissä käsissä!